Money Blueprint

#millionairemind
#7whyempayarhati

“It’s not enough to be in the right place at the right time..

You have to be the RIGHT PERSON in the Right Place at the Right Time”

Siapa kita?
Apa kita fikirkan?
Apa kepercayaan kita?
Apa kita Rasa tentang diri kita?
Adakah kita betulยฒ Rasa yang kita Deserve Wealth?

Karakter, cara fikir, habit, kepercayaan adalah bahagian kritikal yang menentukan tahap kejayaan kita..

๐Ÿ˜Š

Salam Jumaat
Moga berlimpahan Segala Rahmat dan Kasih dari Illahi, dan di permudah segala urusan.

Advertisements

Harmoni

Nak tahu tak bila mana internal kita ni harmoni atau tak?

Kalau kita selalu nampak orang buat sesuatu yang tak disukai

Nampak orang marah2

Bergaduh

Itu sedikit sebanyak tanda yang internal kita tidak harmoni..

Kita attract benda tu datang depan kita..

Kita marah dengan orang lain

Tapi kita kena sedar, siapa sebenarnya yang kita tengah marah

Takpe..

Mulai hari ini, fokus pada yang positif

Fokus pada kebaikan

Orang2 yang happy

Momen yang happy

Jangan lupa meditasi

Satu minit sehari pun boleh..

Tarik nafas

Hembus nafas

Buat dengan tenang..

Paling penting,

Jangan lupa Senyum ๐Ÿ˜Š

Meditasi Day 16

Terkadang, minda menjadi harmoni atau balance dengan universe..

Masa tu kita hilang diri

Tak rasa tangan, kaki, badan..

Tak tau di mana..

Rasa macam lost..

Ini berlaku sekali sekala dan apa yang saya paling ingat waktu tu di Masjid Cyberjaya, lepas solat zohor..

Terus meditate..

Ada ramai juga orang masa tu

Students

Budak2 mengaji

Saya cuma buat apa saya nak buat, bukan orang kenal kita pun..

At that time, simply everything hilang..

Tak rasa kebas

Tak rasa sakit pinggang

Tak rasa wujud

Dah lama, baru perasan..

Eh, mana tangan, kaki, badan ni..

So saya gerakkan jari.. Baru otak detect semua sekali..

Dengan ambience environment sekeliling keluar..

Bukak mata, pehh..

The best Feeling

Kesegaran luar biasa

Minda sharp

Deria semua sharpen

Sesuatu yang menarik yang membuat saya nak teruskan..

Amalan ketika itu

Solat dhuha > then meditate 11 / 21 minit

Solat zohor > then meditate 11 / 21 minit

Solat Asar > then meditate 11 /21 minit

Setiap hari..

Sampai ada time, collapes lepas meditate.. Masa tu kurangkan kejap ๐Ÿ˜… penat sangat serap magik

Feeling after meditation memang susah nak explain..

Kena rasa sendiri..

Apply slowly, join this magic komuniti..

Have fun ๐Ÿ˜Š

Meditasi Day 15

Antara manfaat harian yang boleh kita dapat dari amalan meditasi ni..

Sebelum tidur, sambil baring kita atur pernafasan

+ tenangkan fikiran

+ fokus pada nafas

+ boleh juga sekalikan dgn zikir

Terpulang..

A long the way, kita akan tertidur dalam nafas yang teratur..

Kalau kita niat untuk tidur sekejap atau nap, In sha Allah kita akan bangun dengan kesegaran yang cukup luar biasa..

Secara minda bawah sedar kita sedang bermeditasi walaupun kita dah tidur

Dengan nafas yang teratur pada permulaan sedar, dan di sambung minda bawah sedar

Pengalaman meditasi amat abstrak, hanya yang mengamal boleh cerita lebih..

Jom meditasi ๐Ÿ˜Š

Financial IQ

Orang kaya jadi kaya bukan sebab bisnes

Orang kaya jadi kaya dan semakin kaya disebabkan oleh aset..

Apa yang kita perlu the most important thing is Financial IQ

Dengan financial IQ, bekerja makan gaji pun boleh kaya..

Kenapa bisnes tak buat org jadi kaya?

Kajian mengatakan

95% bisnes lingkup dalam 3 tahun

97% bisnes melingkup dalam masa 5 tahun

How to be that 3 & 5 % yang Berjaya maintain?

Ada aset yang kukuh

People buy with Emotion

Ada kawan cerita tentang apa yang dia minat nak buat.

Cap brand

I shared sikit knowledge inspirasi dari Inche Hujan. Moga membantu dia dalam perniagaan..

Katanya tak ada modal, ingat nak buat preorder or buat sikitยฒ..

I suruh dia start buat blog.

– Share design2 cap brand.
– Validate market, tanya design brand apa org suka. Kalau preorder org suka tak.
Kalau suka macam mana, kalau tak suka kenapa..

– Buat review pasal cap brand. Bagi org minat nak baca.

– Deliver value tentang cap brand.

– Buat Aqal / interviews some friends.

Org luar yg comment, layan elok2, n tanya pendapat pasal cap brand. Then amik database.

Slowly, naik dari bawah. Kukuhkan tapak.

People dont care what we say n what we do.
They care about what we build.

Bila org tgk wall kita, dia nampak kita tgh build something. Kita tak jual apa apa, tapi ada something yg buat org minat..

Target > masalah > penyelesaian

Org taknak pun pakai cap.
Tapi org nak FEEL pakai cap yg buat diorg rasa best, rasa cool, rasa org pandang dia cambest.

Same as tudung. Org bole je beli mana2 tudung. Tapi kalau ada tudung yg buat diorg rasa best, rasa cantik, brand tu buat feel dia best bila pakai. Kain dia best.

Org akan beli, tiap kali ada design baru.

Bukan sekadar kawan2 support beli, lepas tu x beli dah.. So kena interview balik database yg beli, kenapa dulu beli. Apa kekurangan yg patut tambah. Apa yg buat diorg nak beli tudung.

Kalau tgk vivi fashion vallet tu, tiap kali kuar tudung duck scarf, even harga paling murah rm800. Sold out bape minit je.

Key point is No point๐Ÿ˜„

Feel.

Rasa special.

Rasa org jeles bila pakai cap tu.

Rasa bila jalan orang tengok cap dia. Bangga..

Masalah

– Duit bukan masalah
– Masalah org, nak cari cap brand yg susah nak cari, yg buat diorg feel luar biasa bila akhirnya dapat.
– the way u deliver the value is more important than the value itself..

– Bagi org rasa cool bila pakai.
– org rasa cool sbb cap dia bila order baru org buatkan, rasa cam brg branded siap khas utk dia. (siap nama dia kalo dia nak)๐Ÿ˜„

Penyelesaian
Masalah pelanggan bukan nak main beli n pakai mana2 cap.

Masalah pelanggan ialah nak RASA Pakai cap yg special.

Selesai Masalah orang. ..

Success

What do U need to succeed?

Apa yang diperlukan?

Core answer

Maintain

Persistence

Perseverence

Consistence

Bila sampai satu tahap

Bila sampai satu masa

Ada kesusahan / down yang teruk

Ramai yang

Give up

Putus asa

100% mengalah

Antara penyebab tak berjaya dan tukar tukar bidang

Bila sampai satu tahap, orang biasa akan mengalah

Hanya sebilangan kecil yang maintain

Kena faham ni

Bila kita buat keputusan untuk give up 100%

Kena ingat,

Orang yang berjaya akan Teruskan..