Habit – master a day

Habit harian dapat menentukan siapa kita di masa depan

– perjalanan setiap hari ini penting untuk kita dalami dan kenal diri

+ kita takkan mampu ubah seluruh hidup kita dalam sehari

+ tapi kita mampu ubah apa kita nak buat setiap hari= master a day

+ kunci dia – konsisten

+ amalan yang sedikit tapi konsisten adalah lebih baik daripada nak buat banyak tapi tertangguh tangguh

+ amalan yang sedikit tapi berterusan lebih di sukai Allah

– selama hidup, umur 20 – 36 tahun tak pernah Qiamulail, tiba2 nak buat 10 rakaat setiap hari.. Memang susah.

– baca Al -Quran, baca 1 , 2 muka setiap hari, bila dah biasa, tambah

– senaman, pumpingยฒ 5-10 kali, lompat2 sikit, cukup, bila dah biasa, tambah

– menulis, tulis apa saja, idea, situasi, planning, buat dalam 10 minit ke 20 minit, bila dah biasa, tambah

– meditasi, buat 1 minit setiap hari kalau tak biasa, lepas tu, bila dah biasa, tambah, 11, 21, 41 minit, 1 jam, 2 jam sampai jadi monk ๐Ÿ˜‚(gurau)

– baca buku, 5,10 muka saja sehari, bila dah biasa, tambah

– yang penting jangan lupa, buat aset..

Mentor cadangkan

1. Blog

2. Database

3. Knowledge

4. Meditasi

5. Gold

6. Network

7. Outsource

+ Fokus 4 di atas dulu

Aset walau ada progress 1% setiap hari.. Tentu rasa happy

Kuasa Menangguh

Orang putih kata procrastination

– Menangguh adalah habit yang membawa banyak masalah pada kita

– orang kata procrastination can kill u

– tapi kita boleh gunakan dan control untuk sesuatu yang lebih baik

– kita guna untuk menangguh habit yang buruk dan tak bermanfaat

+ contohnya, merokok, tidur yang banyak, main game, buang masa, melepak dan sebagainya

+ Gantikan dengan habit yang lebih baik

+ lebih bermanfaat

– memang bukan mudah, tapi selangkah demi selangkah, satu demi satu..

– perlahan lahan

– terbalikkan kepada sesuatu yang mendatangkan manfaat, wang, ilmu, dan keredhaan Allah..

Happy Amal ๐Ÿ˜Š

Meditasi Day 17

Bila mana serabut, chaos di minda…

tutup mata, tarik nafas, tahan seketika, dan buang nafas

buat dalam 20 nafas… imej, chaos, apa saja yang muncul di minda,

perlahan lahan, hilang… yang ada cuma kedengaran bunyi nafas,

minda menjadi sunyi…

terkadang, keluar dua ke tiga gambaran di minda…

terkadang, lupa, masuk dalam khayalan, angan angan…

ingatkan balik diri, jangan leka dengan Monkey mind yang mengganggu…

Kembali Fokus pada nafas, lapangkan minda…

tak perlu fikir apa apa, tak perlu rancangkan apa apa…

biar minda kosong… biar minda susun balik file file yang serabut…

amalkan tiap hari, atau 3 kali seminggu..

11 minit sehari, lebih baik 21 minit sehari, 44 minit sehari…

paling baik 1 Jam sehari..

Money Blueprint

#millionairemind
#7whyempayarhati

“It’s not enough to be in the right place at the right time..

You have to be the RIGHT PERSON in the Right Place at the Right Time”

Siapa kita?
Apa kita fikirkan?
Apa kepercayaan kita?
Apa kita Rasa tentang diri kita?
Adakah kita betulยฒ Rasa yang kita Deserve Wealth?

Karakter, cara fikir, habit, kepercayaan adalah bahagian kritikal yang menentukan tahap kejayaan kita..

๐Ÿ˜Š

Salam Jumaat
Moga berlimpahan Segala Rahmat dan Kasih dari Illahi, dan di permudah segala urusan.

Harmoni

Nak tahu tak bila mana internal kita ni harmoni atau tak?

Kalau kita selalu nampak orang buat sesuatu yang tak disukai

Nampak orang marah2

Bergaduh

Itu sedikit sebanyak tanda yang internal kita tidak harmoni..

Kita attract benda tu datang depan kita..

Kita marah dengan orang lain

Tapi kita kena sedar, siapa sebenarnya yang kita tengah marah

Takpe..

Mulai hari ini, fokus pada yang positif

Fokus pada kebaikan

Orang2 yang happy

Momen yang happy

Jangan lupa meditasi

Satu minit sehari pun boleh..

Tarik nafas

Hembus nafas

Buat dengan tenang..

Paling penting,

Jangan lupa Senyum ๐Ÿ˜Š

Meditasi Day 16

Terkadang, minda menjadi harmoni atau balance dengan universe..

Masa tu kita hilang diri

Tak rasa tangan, kaki, badan..

Tak tau di mana..

Rasa macam lost..

Ini berlaku sekali sekala dan apa yang saya paling ingat waktu tu di Masjid Cyberjaya, lepas solat zohor..

Terus meditate..

Ada ramai juga orang masa tu

Students

Budak2 mengaji

Saya cuma buat apa saya nak buat, bukan orang kenal kita pun..

At that time, simply everything hilang..

Tak rasa kebas

Tak rasa sakit pinggang

Tak rasa wujud

Dah lama, baru perasan..

Eh, mana tangan, kaki, badan ni..

So saya gerakkan jari.. Baru otak detect semua sekali..

Dengan ambience environment sekeliling keluar..

Bukak mata, pehh..

The best Feeling

Kesegaran luar biasa

Minda sharp

Deria semua sharpen

Sesuatu yang menarik yang membuat saya nak teruskan..

Amalan ketika itu

Solat dhuha > then meditate 11 / 21 minit

Solat zohor > then meditate 11 / 21 minit

Solat Asar > then meditate 11 /21 minit

Setiap hari..

Sampai ada time, collapes lepas meditate.. Masa tu kurangkan kejap ๐Ÿ˜… penat sangat serap magik

Feeling after meditation memang susah nak explain..

Kena rasa sendiri..

Apply slowly, join this magic komuniti..

Have fun ๐Ÿ˜Š

Meditasi Day 15

Antara manfaat harian yang boleh kita dapat dari amalan meditasi ni..

Sebelum tidur, sambil baring kita atur pernafasan

+ tenangkan fikiran

+ fokus pada nafas

+ boleh juga sekalikan dgn zikir

Terpulang..

A long the way, kita akan tertidur dalam nafas yang teratur..

Kalau kita niat untuk tidur sekejap atau nap, In sha Allah kita akan bangun dengan kesegaran yang cukup luar biasa..

Secara minda bawah sedar kita sedang bermeditasi walaupun kita dah tidur

Dengan nafas yang teratur pada permulaan sedar, dan di sambung minda bawah sedar

Pengalaman meditasi amat abstrak, hanya yang mengamal boleh cerita lebih..

Jom meditasi ๐Ÿ˜Š